19 januari 2010

vintage: Jongeren Parkstad mijden lokale politiek

Hieronder een interview dat ik samen met Michiel Dijkman en Kenny Kontzen heb gegeven aan het Zondagsnieuws. Het artikel is geplaatst op 5 oktober 2008
Voorzitters van politieke jongerenpartijen in Parkstad snappen niet waarom hun leeftijdsgenoten (van ongeveer 15 tot 30 jaar) wel mondig zijn over maatschappelijke problemen, maar zich nauwelijks met politiek bezighouden.

Kerkradenaar Michiel Dijkman (23) is voorzitter van het CDJA Limburg (Christen Democratisch Jongeren Appel), de Heerlense Olivia Mous (27) leidt SP-jongerentak ROOD Heerlen en Kenny Kontzen (19) uit Kerkrade is voorzitter van de Jonge Socialisten Parkstad, de jongerenafdeling binnen de PvdA.

"Jongeren denken dat politiek alleen voor oude, grijze mannetjes is. Jeugd moet beseffen dat jonge mensen wel degelijk invloed kunnen uitoefenen", zegt Kontzen. Mous en Dijkman knikken instemmend. De voorzitters zijn geen gekozen volksvertegenwoordigers, maar proberen de stem van het jonge volk in de politiek te laten doorklinken.

CDJA, JS en ROOD zoeken daarom hun doelgroep op. Mous: "Binnenkort gaan we bijvoorbeeld naar het Arcus College om met studenten te praten over lesuitval. Zo proberen we dit probleem in kaart te brengen en op de politieke agenda te krijgen." Goed luisteren naar gesprekken in jongerencentra en cafés is ook belangrijk, vindt Michiel Dijkman. Hij geeft een voorbeeld: "Laatst werd ik aangesproken door een vertegenwoordiger van een sportvereniging die meer subsidie wil. Vervolgens speel ik dit door naar politieke collega's die dit binnen de gemeente aankaarten. Zo voel ik me een soort van volksvertegenwoordiger. Heerlijk." Kenny Kontzen geeft aan dat ook onderzoek kan leiden tot ideeën: "In deze regio zijn helaas veel tienermoeders. Door te pleiten voor gratis condoomautomaten in uitgaansgelegenheden kan dit wellicht minder worden."

Jongeren blijken dus genoeg problemen te hebben waar de politiek mee aan de slag kan. Om een sterk blok te vormen zijn veel leden nodig. Dan blijkt dat de mondige jeugd hun woorden niet omzet in daden. De voorzitters bedenken daarom met hun partijgenoten creatieve wervingscampagnes. "Via profielenwebsite Hyves.nl spreken we jongeren aan. Inmiddels heeft dat al enkele leden opgeleverd", zegt Kontzen trots. Pamfletten uitdelen op straat blijkt volgens Olivia Mous niet te werken: "Het lijkt commercieel en vaak worden flyers direct in de prullenbak geworpen. Wij proberen tijdens onze bezoeken leden binnen te halen." Het CDJA nodigt jeugd uit om in debat te gaan met bekende politici: "Een netwerkbarbecue in de tuin van Tweede Kamerlid Ger Koopmans beviel ons heel goed. Jongeren vertelden dit onder elkaar door", vertelt Dijkman. Het CDJA heeft in Parkstad 25 leden.

Problemen oplossen lukt lang niet altijd, maar door naar leeftijdsgenoten te luisteren en politieke betrokkenheid te stimuleren zorgen Dijkman, Kontzen en Mous dat jongeren toch een politieke stem hebben in Parkstad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten